Egy tanulságos példa – Hogyan veszélyeztethetjük gyermekeink ép hallását?


Az Alsóörsön tartott Nyárbúcsúztató, vendégmarasztaló fesztiválon jártunk 2016. augusztus 16-án. A fesztivál sokszínű kulturális és sportprogramokat kínál. Rendezvénysorozatával kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget biztosít a család minden tagjának. Többek között sztárvendégek lépnek fel, az utcabál kellemes hangulatot varázsol és a záró napon tűzijátékkal kedveskednek vendégeiknek a rendezvényszervezők. A felnőttek a térségi borászok pavilonjainak változatos ízvilágában gyönyörködhetnek, de lehetőség adódik kulináris élvezetek kipróbálására is. A fesztivál külön gondol a gyerekek szórakoztatására, egyrészt kézműves foglalkozással és játszóházzal kedveskednek nekik, valamint a fellépő zenészeket is úgy válogatták össze, hogy az az egész családnak élvezhető legyen.

1.jpg

Az esti koncert élvezetét viszont beárnyékolta a túlzott hangerő.

Ez egy kiragadott példa! Egy a sok közül abból, hogy mi jelenleg Magyarországon a trend és mi ellen kíván fellépni a bizottság. A következő néhány képen keresztül kívánjuk megmutatni, hogy egy ilyen (teljesen átlagosnak mondható) szabadtéri rendezvényen milyen veszélyek károsíthatják az ép hallást.

2.jpg

A képpároson jól látható, hogy a gyermekét tartó édesanya közvetlen közelébe két olyan hangforrás található, ami veszélyt jelenthet a jelenlevők, az édesanya, de legfőbbképpen pedig gyermeke hallására nézve.

3.jpg

A gyereket a hangfalra feltenni elsőre jó ötletnek tűnhet, szem előtt van, és persze addig sem kell ölben tartani, viszont ahogy azt a képek is mutatják, ez a kisgyermek is hatalmas zajforrásnak van kitéve.

Ha a következő képsorokat látja egy zenei rendezvényen, annak egyértelmű jele, hogy

túl hangos a zene!

4.jpg

Mi magunk, zajban "szocializált" szülők és nevelők már magunk sem vesszük észre ezt az igen káros környezeti ártalmat, és gyermekeinket nem óvjuk. Így a helytelen hallási szokások "újratermelődnek": A zajra már érzéketlen, a túlzott hangerőt már "normálisnak" tekintő szülők piciny gyermekeiket a hátukon, ölben vagy babakocsiban popkoncertekre viszik, és ha a gyermekük rosszul van, esetleg sír, nem is gondolnak arra, hogy azért fogja be gyermekünk a fülét, vagy azért sír, mert a nagy hangerő bántja a fülét, zavarja, fájdalmat okoz neki.

Így lassan romlik a gyermekek fülében a halláshoz elengedhetetlen szőrsejtek állapota, hallási élessége fokozatosan és visszafordíthatatlanul csökken.

Mit lehet ez ellen tenni?
  • Szólhat a hangmérnöknek, hogy halkítson a hangerőn.
  • Ha nagyon hangosnak találja a koncertet, mindenképpen legyen kellő távolságban a hangfalaktól.
  • Legyen felkészült és használjon füldugót mindenki a családban. A közönséges, patikákban körülbelül 100 forintért megvásárolható füldugók is már 15 - 20 dB hanggátlást biztosítanak, amelyek segítségével megőrizheti füleinek épségét.
  • Mérjen zajszintet és küldje el nekünk az eredményt! Hamarosan elkészül az okostelefonra az ingyenes alkalmazás, amivel hiteles hangosságmérést tud végezni.
5.jpg

Óvjuk együtt gyermekeink hallását!