Egy tanulságos példa – Hogyan veszélyeztethetjük gyermekeink ép hallását?Az Alsóörsön tartott Nyárbúcsúztató, vendégmarasztaló fesztiválon jártunk 2016. augusztus 16-án. A fesztivál sokszínű kulturális és sportprogramokat kínál. Rendezvénysorozatával kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget biztosít a család minden tagjának. Többek között sztárvendégek lépnek fel, az utcabál kellemes hangulatot varázsol és a záró napon tűzijátékkal kedveskednek vendégeiknek a rendezvényszervezők. A felnőttek a térségi borászok pavilonjainak változatos ízvilágában gyönyörködhetnek, de lehetőség adódik kulináris élvezetek kipróbálására is. A fesztivál külön gondol a gyerekek szórakoztatására, egyrészt kézműves foglalkozással és játszóházzal kedveskednek nekik, valamint a fellépő zenészeket is úgy válogatták össze, hogy az az egész családnak élvezhető legyen.

1.jpg

Az esti koncert élvezetét viszont beárnyékolta a túlzott hangerő.

Ez egy kiragadott példa! Egy a sok közül abból, hogy mi jelenleg Magyarországon a trend és mi ellen kíván fellépni a bizottság. A következő néhány képen keresztül kívánjuk megmutatni, hogy egy ilyen (teljesen átlagosnak mondható) szabadtéri rendezvényen milyen veszélyek károsíthatják az ép hallást.

2.jpg

A képpároson jól látható, hogy a gyermekét tartó édesanya közvetlen közelébe két olyan hangforrás található, ami veszélyt jelenthet a jelenlevők, az édesanya, de legfőbbképpen pedig gyermeke hallására nézve.

3.jpg

A gyereket a hangfalra feltenni elsőre jó ötletnek tűnhet, szem előtt van, és persze addig sem kell ölben tartani, viszont ahogy azt a képek is mutatják, ez a kisgyermek is hatalmas zajforrásnak van kitéve.

Ha a következő képsorokat látja egy zenei rendezvényen, annak egyértelmű jele, hogy

túl hangos a zene!

4.jpg

Mi magunk, zajban "szocializált" szülők és nevelők már magunk sem vesszük észre ezt az igen káros környezeti ártalmat, és gyermekeinket nem óvjuk. Így a helytelen hallási szokások "újratermelődnek": A zajra már érzéketlen, a túlzott hangerőt már "normálisnak" tekintő szülők piciny gyermekeiket a hátukon, ölben vagy babakocsiban popkoncertekre viszik, és ha a gyermekük rosszul van, esetleg sír, nem is gondolnak arra, hogy azért fogja be gyermekünk a fülét, vagy azért sír, mert a nagy hangerő bántja a fülét, zavarja, fájdalmat okoz neki.

Így lassan romlik a gyermekek fülében a halláshoz elengedhetetlen szőrsejtek állapota, hallási élessége fokozatosan és visszafordíthatatlanul csökken.

Mit lehet ez ellen tenni?

  • Szólhat a hangmérnöknek, hogy halkítson a hangerőn.
  • Ha nagyon hangosnak találja a koncertet, mindenképpen legyen kellő távolságban a hangfalaktól.
  • Legyen felkészült és használjon füldugót mindenki a családban. A közönséges, patikákban körülbelül 100 forintért megvásárolható füldugók is már 15 - 20 dB hanggátlást biztosítanak, amelyek segítségével megőrizheti füleinek épségét.
  • Mérjen zajszintet és küldje el nekünk az eredményt! Hamarosan elkészül az okostelefonra az ingyenes alkalmazás, amivel hiteles hangosságmérést tud végezni.

5.jpg

Óvjuk együtt gyermekeink hallását!

Elérhetőség

1117. Budapest XI.,
Magyar tudósok körútja 2.

E-mail: kapcsolat@ovdafuled.hu
Honlap: ovdafuled.hu

Fontos

A témával kapcsolatos észrevételeket, megfigyeléseket szívesen látjuk. A leveleket a kapcsolat@ovdafuled.hu címre várjuk.