Mi veszélyezteti a hallásunkat?

Ha rendszeresen nagy hangerejű ingerekkel bombázzuk a dobhártyánkat (erre a mai korban számos közvetett és közvetlen módon van lehetőség).

A nagy hangteljesítményszintű zene hallgatása a mai kor divatja, azonban ez a divat nem törődik a későbbi egészségkárosító hatásokkal. A zártterű színházakban, előadó helyiségekben, mozikban felhangzó nagy hangerővel kisugárzott akusztikai jelek, továbbá az egyéni füldugós zenehallgatásra kialakított készülékek nagy hangerőn történő járatása idő előtti halláskárosodás (részleges süketség) kialakulásához vezet. Ez társadalmi szempontból széles rétegeket érint, nem is beszélve az egészségügyi vonatkozásokról. Erre a divatos és tendenciájában egyre terjedő, egészség károsító gyakorlat visszafogására jelenleg az országban semmilyen szabályozás nincs.

A Bizottság mérések lefolytatását kezdeményezi a nagy hangteljesítményszintek megállapítására zártterű színházakban, előadó helyiségekben, mozikban. A Bizottság úgy gondolja, hogy mérésekkel és a halláskárosodást igazoló tanulmányokkal alátámasztva lassan el lehetne érni, hogy a zárt terekben a hangosított előadások alkalmával kisugárzott hangnyomás szint rendeleti oldalról legyen korlátozva. A felmérések elkezdéséhez az MTA AOB kezdeményezi, hogy ezeken a kulturális helyeken hangnyomásszint méréseket kell végezni. A méréseket szakemberek társadalmi munkában vállalják és ezen a honlapon adják közre.

1.jpg

Várjuk véleményüket és javaslataikat a mozgalommal kapcsolatban. Várjuk egyéni tapasztalataikat a témakörrel kapcsolatosan. Óvjuk közösen a felnövekvő generáció hallását, hogy középkorú felnőttként is hallókészülék nélkül hallgathassanak szép zenéket.

Elérhetőség

1117. Budapest XI.,
Magyar tudósok körútja 2.

E-mail: kapcsolat@ovdafuled.hu
Honlap: ovdafuled.hu

Fontos

A témával kapcsolatos észrevételeket, megfigyeléseket szívesen látjuk. A leveleket a kapcsolat@ovdafuled.hu címre várjuk.