Így működik a füled


A hallószervünk, amely biztosítja a hangrezgések érzékelését és feldolgozását, vagyis a hallásunkat, 3 meghatározott részből áll: a külső fülből, középsőfülből és a belső fülből. A külső fülben a fülkagyló felépítése olyan, hogy a hanghullámokat optimálisan fogja fel és továbbítja a hallójáraton keresztül a középfülbe. A hanghullámok a dobhártyát (membrana tympani) rezgésbe hozzák. A dobhártya rezgéseit a hallócsontocskák: az üllő, a kalapács és a kengyel adják tovább a csigának, latin nevén a cochleának. A csigában található a Corti-szerv a rendkívül érzékeny szőrsejtekkel, ezek alakítják át a hangrezgést elektromos kisülésekké. Az elektromos kisüléseket a hallóidegpályák továbbítják az agy felé.

A zaj okozta halláskárosodás elsősorban a belső fület éri, ahol a hangok időben változó frekvencia-spektrumának és intenzitásának analízise és átalakítása történik tér-idő összefüggésű elektromos kisülésekké a szőrsejtekben.

Amennyiben ezek a szőrsejtek mechanikusan vagy működésileg sérülnek, a sérülés nagyságától és milyenségétől függően, különböző mértékű és típusú halláskárosodás lép fel.

Nagy intenzitású impulzív jelek (120-130 dB LAeq felett) közvetlen mechanikai sérülést okoznak a középfülben és/vagy a cochleában.

Kevésbé nagy hangerő, de ha az impulzív (rövid idő alatt nagy koncentrációjú energiát ad), és domináns frekvenciatartományú, a koncentrált energia csúcsok helyi frekvencia-specifikus kárt okoznak cochlea egyes területein a szőrsejtekben.

A kevésbé intenzív, de 75 dB LAeq feletti és hosszú időn át történő zajkitettség esetében hosszú ideig nem eredményez közvetlen mechanikai sérülést, viszont olyan anyagcsere zavarokat indukálnak a sejtben, amely először csak működési zavarokat (fülcsengés) majd további terhelés során részben ill. egészben a szőrsejt halálát okozzák.

A kezdeti károsodás ideiglenes hallási küszöbeltolódást okoz, de még megfordítható, azonban tartós ismételt terhelés esetén a szőrsejtekben olyan változások mennek végbe, amelyek visszafordíthatatlanok.

A szőrsejtek deformálódásáról néhány felvételt az ábrán mutatunk be.

1.jpg
Normál külső szőrsejtek
2.jpg
Sérült külső szőrsejtek
3.jpg
Elhalt külső szőrsejtek

Az első képen a normál külső szőrsejtek láthatók. A második (középső) képen kezdeti zajhatásra sérült, az utolsó képen pedig elhalt külső szőrsejtek tekinthetők meg.

A történet nem ér véget itt. A szőrsejtek károsodása tovább terjed a szőrsejtekhez kapcsolódó idegpályákon keresztül a másod- és harmadrendű neuronokon keresztül egészen az agytörzsig és a középagyig.

A környezeti zaj befolyásolja a pszichés és kognitív teljesítményt, így a figyelmet és a tanulást, a motivációt, az iskolai teljesétményt. A beszédfejlődés zavara, a tanulási zavarok súlyos következménnyel járnak az egyén és a közösség számára. A zaj rontja az alvás minőségét, hatással van a keringésre, a vérnyomásra. A zaj okozta káros hatások, ezek egészségügyi, szociális következményei a társadalomra nézve anyagi hátrányokkal is járnak.

A mindennapok zaja által megterhelt, esetleg nem kipihent hallórendszert különösen károsítja a személyes zenelejátszók használata és a nyilvános rendezvények felfokozott hangereje.

Hivatkozás: Robert V. Harrison: The Prevention of Noise Induced Hearing Loss in Children International Journal of Pediatrics, Volume 2012, Article ID 473541, 13 pages