Miért zúg a macskám? 

 Számtalan portálon olvashatunk a dorombolás nyugtató és stresszoldó hatásáról, amit bundás kis kedvencünk hangoztat babusgatás közben. De vajon máshoz is köthető a tevékenység? És egyáltalán hogyan is alakul ki? Ezt foglalja össze az alábbi cikk.

Bár a dorombolást a házimacskákkal asszociáljuk, a jelenséget megfigyelték a vadmacskáknál, pumáknál és a gepárdoknál is. Az olyan nagymacskák, mint az oroszlán, a leopárd vagy a jaguár, dorombolás helyett bömbölnek. A hópárducok képezik az átmenetet a dorombolás és a bömbölő hang között, tigris-pöfögéshez hasonló hangokat hallatnak magukból.

 

Hópárduc

1. ábra - Hópárduc 

A doromboló macskánál észrevehetjük, hogy a rezgés legerősebben a nyakrésznél jelentkezik. Ennek magyarázata, hogy a dorombolás képzésének helye a gégerészben elhelyezkedő hangszalagoknál van. A levegő ki- és beáramlása során a glottis (glottic lumen) zárul és nyílik, ezzel feltorlasztva, majd átáramoltatva a levegőt, ami létrehozza a folyamatos, gyors ismétlősédű doromboló hangot. A glottist mozgató izmok aktiválása agyi stimulussal jön létre, így a házimacska szabályozni képes, mikor kíván dorombolni [1].

Házimacska hangképző szerve2. ábra - A házimacska hangképző szerve [2]

 

A dorombolás, mint akusztikai hullám keltés jellemezhető néhány mérőszámmal, amit kísérletek során határoztak meg. Ilyen például a 20-30 Hz körüli alapfrekvenciaérték (alapfrekvencia: a hullámot felépítő legkisebb frekvenciájú (alap)összetevő), ami a testnagyság (például gepárd) növekedésével csökkenhet [3], [4]. Ez az emberi fül számára még nehezen hallható, mivel az emberi hallástartomány 20-20000 Hz. Ami mégis jól hallhatóvá teszi számunkra, a hullám felharmonikustartalma, illetve a macska anatómiai felépítése.

Amit még a kutatási felvételek elárulnak nekünk, hogy a dorombolásnak a macska szájától néhány centiméterre 70-85 dB körüli a hangintenzitás szintje. Ez az érték 110 dB-ig is emelkedhet, hogyha a mikrofont közvetlen a macska nyakához (hangszálaihoz) helyezzük [5].

…de mire is használják fel a macskák ezt a különleges hangot? Egyes teóriák szerint a sok alvással és pihenéssel termelt energiát használják fel a dorombolásra, amelynek vibrációs hatása stimulálja az izmokat és szerveket. Ez csökkentheti a fejlődéstani rendellenesség és az idősebb korban jelentkező csontritkulás kialakulását [6]. Végső soron egyfajta terápiás eszköz is mind a macska felé stresszhelyzetet követően, de terápiás eszköz a gazdinak is, aki kellemes, nyugtató hangként számol be róla.

Érvényes az a felvetés, hogy amennyi különböző macska létezik, annyiféleképpen reagálhatnak a hatásokra. Bizonyos macskák soha életükben nem dorombolnak, mások folyamatosan. Így egy széles skálát fog át az, hogy mire is használják a dorombolást. A gazdik szinte mindegyike találkozhatott már a boldog macska dorombolásával. Ez egyfajta jelzés, hogy kis kedvencünk jól érzi magát. Viszont hasonlóan használhatja kommunikációs célra, mivel az alacsony és gyorsan ismétlődő hangot nehéz figyelmen kívül hagyni (főleg ha macskanyávogás is párosul hozzá). Végül olyan esetekről is beszámoltak macskadorombolásról amikor a kis kedvenc már élete végéhez közeledett [7]

 

Cicmák névre hallgató házimacska

3. ábra - Házimacska

 

A dorombolás képessége már egész kis korban, néhány naposan képes kialakulni a kismacskákban. Ezzel ők már képesek jelezni az anyjuk felé, hogy merre is vannak, például az etetés idejében. Ezért jellemző lehet, hogy az idősebb macskák is megtartják ezt a szokásukat a gazdájuk felé, így akár a gazdi ebédelésénél is képesek dorombolva az ölébe ugrani a kellemes illatok vonzalmára. Beszámoltak továbbá arról, hogy kedvencük dorombolt egy nagyobb stresszhelyzetet követően, illetve a dorombolás hangereje növekedett egy új hely felfedezése alatt [7]

Összeségében a macskadorombolás egyfajta testbeszéd, ami mind a macskák, mind a gazdák (így a környezet) felé jelentéssel bír. Illetve, hogy a gazdik mennyire szeretik a macskájuk dorombolását az is mutatja, hogy már online elérhető dorombolás generátor is létezik [8].

Forrásjegyzék

[1]   C. Holton és P. Jackie, „Purring in the Domestic Cat”, Biology 342, 2011. [Online]. Elérhető: https://www.reed.edu/biology/courses/BIO342/2011_syllabus/2011_websites/Purring CH&JP/mechanism.html. [Elérés: 18-szept-2018].

[2]   Tweetboard, „Anatomy of at larynx purring vocalization theories”, 2018. [Online]. Elérhető: http://tweetboard.me/anatomy-of-cat-larynx/anatomy-of-cat-larynx-purring-vocalization-theories/. [Elérés: 18-szept-2018].

[3]   R. Eklund és V. Provider, „A comparative acoustic analysis of purring in four cats”, köt. 51, o. 9–12, 2009.

[4]   R. Eklund, „An acoustic analysis of purring in the cheetah ( Acinonyx jubatus ) and in the domestic cat ( Felis catus )”, sz. August 2015.

[5]   E. Frazer, G. Peters, Z. Forschungsinstitut, és A. Koenig, „How cats purr”, J. Zool., o. 67–78, 1991.

[6]   S. American, „Why do cats purr?”, 2003. .

[7]   BBC, „The complicated true about a cat’s purr”, 2018. [Online]. Elérhető: http://www.bbc.com/future/story/20180724-the-complicated-truth-about-a-cats-purr. [Elérés: 19-szept-2018].

[8]  Dr. Ir. S. Pigeon, „Furry Friend”, 2018. [Online]. Elérhető: https://mynoise.net/NoiseMachines/catPurrNoiseGenerator.php. [Elérés: 21-szept-2018].