Sarlatánok hallótávolságban?

Kedves olvasónk hívta fel a figyelmet egy ingyenes napilapban megjelent írásra, hirdetésre. A cikkben nem mást állítanak, mint, hogy egy neves professzor és csapata egy csodálatos formula segítségével 3 hét alatt vissza tudja állítani a teljes hallástartományban a már megromlott hallást, ("a suttogástól a magas hangokig"), továbbá megszünteti a fülzúgást.  Ehhez nem kell mást tenni, csak megragadni a vissza nem térő alkalmat és kifizetni 11 900 forintot az akciós termékre. Mit veszíthet? Feltehetőleg 11 900 Ft-ot. Legyünk óvatosak, és kritikával fogadjuk a csodaszereket. Mielőtt ilyen és hasonló termékeket megvennénk, mindenképp kérdezzünk meg egy szakorvost!

Félő, hogy a cikk és a benne lévő hirdetés kétségbeesett és hiszékeny betegek pénzére hajt. Az írás nyüzsög a tudományos pontatlanságoktól és túlkapásoktól.


A tudományosság látszata

Nézzük sorban mit állít a cikk, hogyan működik Henrich Volkendorf professzor forradalmi módszere? A cikk állítása szerint professzor és csapata kidolgozta a “makro-molekuláris hallósejt-regeneráló formulát” ami beindítja a “fül újjáépítésének folyamatát”. A “makro-molekuláris hallósejt-regeneráló formula” az állítás szerint támogatja a hallószerv regenerálódását, a szervezetet automatikusan sejtépítő folyamatok beindítására kényszerítve. Ez, a hagyományos kezelésektől eltérően a használat után már néhány óra múlva hat. A „forradalmi módszer” segít a sok éve tartó és nagyon súlyos halláskárosodás leküzdésében is, a betegségek teljes spektrumát csökkentve. A két utóbbi állítás a csodaszerek és ez által az ilyen jellegű áltudományok közös jellemzője: szinte azonnali és a betegségek széles spektrumára gyógyulást ígér. Írhatjuk viccesen azt, hogy mindenre is jó.

A “makro-molekuláris hallósejt-regeneráló formula” nagyon tudományosan hangzik, de attól még, hogy tudományos köntösbe öltöztetik a kifejezéseket még teljesen értelmetlen lehet. A makro-molekula gyakorlatilag egy nagyon nagyszámú atomot tartalmazó molekula, mint amilyen a fehérje, nukleinsav vagy a szintetikus polimer. A megemlítése teljesen indokolatlan ebben a szókapcsolatban.

Az, miszerint a formula “a szervezetet automatikusan sejtépítő folyamatok beindítására” kényszeríti felvetheti a kérdést, hogy ez komoly károkat is okozhat, hiszen a tumorok is moderálatlan sejtszaporulatokkal indulnak. Ha pedig az “automatikus sejtépítő folyamat beindítása” kontrollált és biztonságos, akkor miért álljunk meg a szőrsejteknél? Miért nem vágott bele valami nagyobba, mondjuk az agysejtek, neuronok regenerálásába? Mennyivel hasznosabb lenne.

Az sem világos, hogy a szerző mit ért az alatt, hogy a formula állítólag vissza tudja állítani a teljes hangtartomány hallgatóságát a suttogástól a magas hangokig. Az író bizonyára az emberek által hallható hangtartományra gondolt, ami 20 Hz-től kezdődik és kb. 20 kHz-ig tart, ahol a Hz a frekvencia mértékegysége. Ha kímélni akarja az olvasót a technikai kifejezésektől, használhatja a hangmagasság szófordulatot, viszont a “suttogástól a magas hangokig” szókapcsolat biztosan pontatlan.

Ne hagyd magad becsapni!

Nem könnyű az álhírek rögös világában tájékozódni, de létezik pár szempont, amit figyelembe vehetünk.

A hír valószínűleg nem először ütötte fel a fejét, ha igaz, akkor feltételezhetően írnak róla máshol is. Ha a hír, amit épp leellenőrzünk hamis, akkor szerencsés esetben korábban megcáfolta valaki. Ebben az esetben a hírt nem sikerült más forrásból megtalálni, sem megerősítést, sem cáfolatot nem találni.

A forrás ellenőrzése mindig egy jó stratégia. Egy tudományos áttörés bármilyen területen alaposan dokumentált kell, hogy legyen. A cikk a www.pureactivi.com/hearing13689 weblapra irányítja az olvasót, ami egyből tovább irányit egy másik weboldalra. Már az nagyon gyanús, hogy maga a www.pureactivi.com oldal nem létezik (ennek kéne lennie a gyökéroldalnak ahonnan az előbbi elágazik). A termék árulói még arra sem vettek fáradtságot, hogy egy tisztességes honlapot készítsenek. A weblap, amire átirányítottak kicsit sem bizalomgerjesztő. Nincs termékleírás, ilyen módon akár lónyálat vagy mérget is árulhatnak a hiszékeny látogatónak. A weblap egyből a lényegre tér és árulni akar, megjelenítve egy kitöltendő űrlapot. Pénzvisszafizetési garancia nincs, mint ahogy arra sem, hogy a szer, ha már valószínűleg nem használ, legalább nem árt.

Még ha a cikk ellenőrizhetetlen forrásra irányít is, Henrich Volkendorf professzor még hiteles ember lehet, nem? Sajnos itt sem járunk sikerrel. Henrich Volkendorf nevű Stuttgart székhelyű professzor ugyanis nem létezik. A Stuttgarti egyetemek munkatársai között sem található meg sehol. A Google tudományos keresője (scholar.google.hu/), amely különféle témájú és formájú tudományos publikációk között keres sem talált egyetlen egy tanulmányt sem ilyen nevű szerzőtől. Sőt, a keresőmotor a “makro-molekuláris hallósejt-regeneráló formula”, angol és német fordításával sem dob ki semmi értelmeset.

Maradj szkeptikus

Az élet tele van bonyolult problémákkal, mindig lesz valaki, aki olyat árul, amiről mindannyian azt szeretnénk, hogy igaz legyen. Az elmondható, hogy bonyolult problémáknak általában a megoldásuk sem egyszerű. A történelemben találhatunk olyan eseteket, amikor egy egyszerű felfedezés megváltoztatta az életünket, ilyen volt a tűz, a kerék vagy a penicillin felfedezése, viszont legtöbbször az egyszerű, csodaszerű megoldásokról kiderül, hogy pusztán csalások.

A legjobb, ha szkeptikusak vagyunk és mielőtt ilyen és hasonló termékeket megvennénk, megpróbálunk utánajárni, hogy a vásárolni kívánt termék valóban hatásos-e és a körülötte lévő állítások megállják-e a helyüket. Egészségügyi kérdésekben a legegyszerűbb, ha megkérdezünk egy szakorvost!